Resepi Playdoh Untuk Anak..

Zaman sekarang semuanya di hujung jari. Hari tu masa bw terjumpa cara buat homemade playdough Terus lah buakan untuk my Rania. 

Tapi kalau bercampur antara satu sama lain, memang dah tak cantik lah. apa ada hal, benda murah senang nak buat, so, ada masa silalah merajinkan diri untuk membuat homemade playdoh nih. hiks 

Guna bahan yang sedia ada di rumah je, kan!!

Sangat lah mudah, sangat lah senang. paling penting selamat dan jimatnya berbaloi-baloi. kalau anak2 termakan atau termasukkan dalam mulut pon, it's ok. tapi percayalah anak2 tak kan makan lah sebab rasanya yang masin. ekekekeke..

Macam Rania, die tak masuk mulut, tapi dibuatnya "ball".. 

Antara bahan2nya:
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan garam halus
2 sk cream of tartar
2 sb minyak masak
1 cawan air panas mendidih
perasa ros/ pandan saje nak bagi wangi
pewarna

Caranya:
satukan kesemua bahan kecuali air dan pewarna. gaul dan uli sebati
masukkan air panas. kacau dengan sudip/ sudu
dah suam2 kuku tu, boleh uli
warnakan ikut warna kesukaan. uli sampai puas hati


pink - purple - orange - green


tak nak main, simpan dalam bekas tertutup. pastu simpan dalam esbok. ketahanannya lagi lama lah. terpulang. kalau nak buat lain, pon suka hati lah, boleh lah asah skill menguli. hiks :')

tadaaaa.. siap. . jom main dengan Rania (",)


Previous
Next Post »
0 Komentar untuk "Resepi Playdoh Untuk Anak.."

Alhamdulillah, atas berkat doa kalian yang sentiasa meninggalkan komen di sini.. akhirnya saya diberi kesempatan untuk mengandung setelah 6 tahun menanti. Kini, doakan kandungan saya sihat & sempurna serta dipermudahkan oleh ALLAH SWT untuk melahirkan permata hati yang dinanti. aamiin :)

Terima Kasih Sudah Berkomentar
 
Copyright © 2014 QasehnyaRania - All Rights Reserved
Template By Kuncidunia & Kaizen Template - Support KZN | KSF