Pengalaman Anak Cerai Susu Badan

Anak baru sorang, so, inilah pengalaman pertama kalinya.. alhamdulillah Allah permudahkan semuanya buat ummi dan Rania.. Rania anak yang baik, dengar kata, sangat berdikari.. ummi sayang Rania dunia akhirat.. momen bf Rania adalah kenangan terindah buat ummi.. syukur Allah izinkan ummi untuk merasa dan menikmati anugerah terindah ini.. doa ummi.. semoga Allah bagi lagi peluang kedua, ketiga dan seterusnya untuk ummi lalui pengalaman bf ini.. sesungguhnya ummi akan merindui setiap saat sepanjang susukan Rania selama 2 tahun.. RINDU.. aamiin (",)

Nawaitu nak susukan baby dari sebelum mengandung lagi. memang dah awal-awal set dalam kepala otak ni, nak bagi susu ibu untuk baby sejak lahir hingga 2 tahun. antara sebabnya selalu baca info berkaitan khasiat susu ibu kepada baby. 

Saat ini masih teringat-ingat kenangan pertama kali nak susukan Rania dalam labour room dulu. kaku dan kekok juge. pertama kali katakan. bila nurse suruh, ikut arahan jek. masa ni dah sebak sesangat.. tapi tahan..

bila balik rumah, hari ketiga, lepas mengurut susu memang banyak sebab boleh tengok cara Rania berusaha nak dapatkan susu ibu tu. hukhuk. memang menitik air mata ni. terharu dapat susukan permata hati. 

sepanjang bf Rania, memang tak de masalah. pastikan diri sendiri sentiasa makan dan minum secukupnya. kurma tak pernah habis stok. sentiasa ade. cari dan makan makanan yang boleh banyakkan pengeluaran susu badan. pantang minum ais hampir 2 tahun. kalau teringin sangat, just teguk air yang diletakkan dalam esbok. 

pernah juge ajarkan Rania minum susu ibu yang diperah tapi direject mentah-mentah. tahu ummi iye tak kije kan. sedap nak mengempeng lettew (",)

Hari terakhir Rania bf ialah jam 2 am, 11/8/2016. inipon sebab ummi letih sesangat. tak terpikir nak sapu asam jawa, terus suakan. ahhahaha.. 

Selepas seminggu bercerai susu badan.. RANIA sangat memahami.. sangat mudah.. sangat cepat tapi ummi sangatttttt sedih :'( sekarang baru terasa kesedihan tu.. entah lah terlalu sukar untuk diluahkan.. hanya yang mengalami situasi ini akan memahami.. ye, terlalu sukar. kadang tu sampai satu tahap, ummi sendiri yang nak suakan.. huhuhu.. sebab tak sampai hati.. ingin dakap, belai Rania macam selalu. walaupon kadang tu geram dengan habit Rania yang satu ittew.. serius, ummi rindu saat saat itu.. 

lagi beberapa hari genap lah 2 bulan rania bercerai susu badan. ummi dilanda kerinduan nak bf baby lagi. huhuhu. 

REAKSI RANIA

tak menangis. serius, sikit pon tak menangis. tak macam bulan lepas sebab bulan lepas ade try tak bagi Rania bf sebab ade event yang nak kene pergi. 



susah nak tidur. baik tidur siang atau malam. memang payah nak lelapkan mata. 2,3 hari yang awal, siang memang tak tidur langsung. macam-macam dibuatnya. main dengan bebear lah, tolak stroller lah. dah bosan suruh ummi tolak die dalam stroller plak. tapi tak juge lena. kalau malam plak, siap angkut segala mak nenek toys yang ade naik atas katil. tolak pi tolak mai.. baru boleh lena. pernah tu sampai koi 1 am baru nak tidur. tak pernah-pernah tidur lewat macam tu.

sekarang ni, alhamdulillah. senang sangat lenanya. kadang-kadang ajak ummi tidur. golek pi golek mai, tetiba diam. dah back to normal rutin tidur siang hari. malam pon senang juge tidur. lega. 



TIPS CERAI SUSU BADAN 

1) Psikologi- sejak dari awal lagi selalu pesan dekat diri nak susukan Rania sampai 2 tahun. sejak umur Rania genap setahun lagi dah mula bagitau Rania yang die akan susu ibu sampai umur 2 tahun. tiap kali Rania bf, selalunya time nak tidur lah ummi mengayat. hiks. memang akan cakap dengan die bende yang sama. bende ni salah satu pendekatan psikologi untuk saya dan Rania juge. supaya saya sendiri bersedia. tiap kali cakap macam tu, Rania angguk jek. ummi yakin Rania faham ape yang umi cakap masa tu, kan ! 


ni ayat yang sokmo dok ulang-ulang tu: 

"Nanti Rania umur 2 tahun, Rania kene minum susu kambing bek-bek tau sebab Rania dah besar, kan.. susu kambing bek-bek sedap.."

2) asam jawa -terlintas nak letak asam jawa dekat nipple pon, selepas Rania minum caliph, pastu die tak suke. asyik sebut "assshaammm.. assshaammm.." dari sini lah dapat idea untuk letak asam jawa. selalunya letak time Rania minta nak susu. bila die tengok, memula die sapu, pastu baru rasa. bila rasa masam terus die tak nak. masuk hari ke 4 Rania dah tak kisah. langsung tak ingat nak susu. bila sebut nak susu, terus lelaju ummi bangun letak asam jawa. 

bila tak dapat, otomatik Rania akan minta susu bek-bek dengan ayahnya. dialog Rania pon lebih kurang ape yang ummi dok cakap memalam tu. hehehee

"ayah susu.. susu bek bek.." 

3) jangan baring -haaa, yang ini memang kene alert. sebab Rania ni jenis pantang nampak ummi iye baring. pastu mula lah buat drama. tengah elok main pon boleh stop tau kalau nampak ummi baring. mau tak mau ummi ni ke hulu ke hilir lah. letih memang letih. iye lah kekadang nak juge duduk dan baring sekejap, kan ! tapi sebab dah nekad, redha je lah.. 

ayat Rania yang meruntun jiwa. pujuk ummi dengan penuh bergaya. kadang tu saje je, datang nak sayang lah, peluklah, pastu acah-acah pegang susu iiye.. 

"mmmmii.. nenen.."
 "satu lagi.." 
"nak sikit.. sakit perut.. lapar.." 

TIPS ELAK BREAST BENGKAK SELEPAS CERAI SUSU BADAN

1) sikat- hari pertama dan kedua tak bagi tu, breast dah mula rasa tegang. pastu bengkak tapi tak sakit. biarkan jek. kebetulan balik kampung nak ambil hp, cakap dengan mak, mak suruh sikat. ambil sikat, sikat breast tu. sikat bagi lepas, macam sikat rambut tu. sebelum nak buat tu tanya mak juge, ade side effect tak. kang nanti, anak no 2 tak da susu pulak. mak kate nanti, ade macam biasa lah. so, memang buat style ni je. tiap kali terasa, terus sikat manja-manja sambil selawat. 


2) kubis- malam kedua di rumah mak, mak lang datang. tanya mak lang pulak. mak lang suruh letak kubis. lepas pakai bra, ambil satu kelopak kubis, lapik dekat breast. in shaa Allah. pon tanya juge ade effect tak nanti. ini saya tak buat sebab jarang beli kubis. tak de stok. 

selepas seminggu, dah tak de rasa bengkak dan sakit lagi. back to normal. 


anugerah terindah.. 
2 tahun genap susukan rania dengan susu ibu.. syukur alhamdulillah.. terima kasih Allah 

baby ummiayah yang sangat mudah dijaga.. doa ummiayah semoga Rania Mohamad Raziz membesar sebagai anak yang taat perintah Allah, rajin solat dan menjadi anak solehah.. aamiin. 

Next entry, in shaa Allah nak kongsikan pengalaman cari susu formula untuk Rania.. stay tuned.. daaaaaa (",)

Previous
Next Post »
6 Komentar untuk "Pengalaman Anak Cerai Susu Badan "

Alhamdulillah... senang nak cerai BF buat Rania
Tepi memang sedih kakak pun ada pengalaman itu.

Tahniah CikSu sebab dah stop bf. Saya sendiri pun takde kekuatan tu nak ceraikan susu dgn Luth dulu. Luth stop bf pun sbb saya pregnant yg saya percaya mungkin susu rasa lain kot kalau pregnant. Dia sendiri yg taknak. Tapi perasaan rindu tu mmg sedih kan?? Rasa mcm jauh je drpd dia padahal ada depan mata. Sebak bila ingat. HUhu.

Proses wean off memang tak mudah T_T sebenarnya bila nak wean off ni tips pertamanya ibu tu sendiri kena kuat mental. kalau tidak memang takkan menjadi kan

walaupun agak susah tapi kena cekalkan hati kan.IbuNoey pun walaupun Farhan tu mix dengan formula,tapi malam dia ngempeng.jadi bila nak fully stopkan tu,memang agak susah.terasa gak lepas dia dah tak nyusu badan langsung.

Alhamdulillah dah wean off ye Rania. Cik sue memang solutelah genap 2 tahun terus cerai susu..Sy masa Afia macam fikir 1 tahap selagi takda adik biar la dia susu badan smp 3tahun.huhu..tp sbb mengandung tak daya nk hadap dia punya ngempeng tu yg cerai susu

Afia lg senang wean off..sekali kena asam jawa reject tros nenen.hehe

tahniah ciksue..MV still lagi Bf syamimi..dia nak masuk 3 tahun..tapi dia tak fully hanya malam jer...itupun sekejap...

Alhamdulillah, atas berkat doa kalian yang sentiasa meninggalkan komen di sini.. akhirnya saya diberi kesempatan untuk mengandung setelah 6 tahun menanti. Kini, doakan kandungan saya sihat & sempurna serta dipermudahkan oleh ALLAH SWT untuk melahirkan permata hati yang dinanti. aamiin :)

Terima Kasih Sudah Berkomentar
 
Copyright © 2014 QasehnyaRania - All Rights Reserved
Template By Kuncidunia & Kaizen Template - Support KZN | KSF