Petua Mengurang dan menghilangkan Batuk Anak

Petua Mengurang dan menghilangkan Batuk Anak| sebelum bercuti panjang baru baru ni, Rania diserang batuk. macam macam try, semata mata nak kurangkan batuk si anak. sian nengok Rania dok terbatuk batuk. kita yang dewasa kalau batuk pon penat, ini kan pulak anak kecik. 

dalam hati ni dok berkata kata maybe terlebey makan buah rambutan, dokong, duku dan langsat. hari tu kan pergi antar sepupu yang nak ke Lubnan, tokcik Rania bawa macam macam buah. tok kedah kirim. kemain seronok lah Rania dok pulun. sebelum tu makan durian. bila tak dibagi kemain buat drama. sudahnya bagi lah juga. makan lah sampai puas :) hasilnya dapat lah batuk yang tak dijangka jangka. 

kalau tahun lepas Rania pernah kena batuk masa umur 9bulan. masa tu try bagi makan buah anggur. tak banyak pon die makan, tak lama lepas tu, terus batuk. sampai la memang tak pernah bagi Rania makan anggur. 

ini antara beberapa petua untuk mengurang dan menghilangkan batuk anak yang dah saya buat. 

memula try bagi air suam + lemon. tak jalan. still batuk juge.

kendian try bagi jus nenas + madu. 2 biji nenas juga lah dihabiskan. batuk still ade. walaupon tak teruk. jus nenas memang ambil pati nenas semata. tak de campur air. masa nak bagi minum, letak lah sesudu madu. guna cawan angry bird comey lotey kesukaan Rania tu. nak share pon, cawan tu telah dipecahkan dek Rania baru ni. sadaqallah dah ^_~

selalunya dok bagi minum minyak habbatus sauda. itu lah ummi Rania ni tetiba jadi pelupa. ntah mana disimpannya, pon tak diingat. ini kes dok angkut balik kampung lah, pi mai pi mai. selit sana sini terus terlupa. adeii. 

buat juge minyak bawang putih. sapu dada + belakang badan + tapak kaki. tiap kali lepas mandi, sapu dan urut. 

2,3 hari sebelum nak bertolak ke Terengganu, jumpa juge minyak habbatus sauda tu. so, memang bagi minyak habbatus sauda tu je lah. just titik dalam air suam, bagi minum. kalau buat sup, pon sama just titikkan. 

alhamdulillah, lega dengan izin Allah. setakat usia 2tahun 2bulan ni Rania belum pernah lagi telan ubat dari klinik. cuma ke klinik untuk check up tahap kesihatan. dapat ubat, ummi simpan. 

Previous
Next Post »
2 Komentar untuk "Petua Mengurang dan menghilangkan Batuk Anak"

tq untuk petua ni..mimi suka makan anggur tue yang kerap batuk

Dalam banyak-banyak tips tu, jus nenas memang kakak tak pernah mencuba walaupun di tempat kakak ni banyak aje nak dptkan nenas.

Alhamdulillah, atas berkat doa kalian yang sentiasa meninggalkan komen di sini.. akhirnya saya diberi kesempatan untuk mengandung setelah 6 tahun menanti. Kini, doakan kandungan saya sihat & sempurna serta dipermudahkan oleh ALLAH SWT untuk melahirkan permata hati yang dinanti. aamiin :)

Terima Kasih Sudah Berkomentar
 
Copyright © 2014 QasehnyaRania - All Rights Reserved
Template By Kuncidunia & Kaizen Template - Support KZN | KSF