"PENDERAAN SENYAP" YANG TAK DISENGAJAKAN

🌸بسم الله الرمن الرحيم🌸

Terjumpa nih di fb. tersentuh hati selepas membacanya. so, saya ambil langkah untuk simpan di sini.. boleh baca bila-bila masa nanti. Peringatan untuk diri sendiri juga. Ada benarnya. Kadang-kadang mudah alpa. Maafkan ummi Rania andai ummi pernah sebegini. Huhuhuhu.

Tapi sekarang bab pemilihan baju memang ummi ikut je apa yang Rania suka. Kadang suruh rania ambil sendiri baju yang dia nak pakai. Memang nampak pelik di mata ummi tapi rania suka.

So, ummi okje 😁

Meh lah baca perkongsian daripada Puan Adlil Rajah. Saya suka baca penulisan beliau mengenai parenting nih. Saya memang follow blog beliau dari dulu lagi. Banyak yang saya belajar dari blog beliau nak-nak berkaitan free diapers dan aktiviti homeschool.

🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃🍃

Perkongsian dari saya yang tak sempurna - seriously sangat terkesan membacanya.  Jom perbaiki diri kita
============================

"PENDERAAN SENYAP" YANG TAK DISENGAJAKAN
.
I just read about Children Emotional Development dan saya mula perasan yang ramai ibu bapa (termasuk saya) sebenarnya selalu "dera" anak secara senyap dan tanpa sedar.
.
Yes, memang kita tak pukul anak dengan kayu golf,
kita tak rotan anak dengan paip getah,
kita tak sebat anak dengan tali pinggang,
kita tak ikat anak kat pokok rambutan,
kita tak tampar anak sampai berbekas,
kita tak maki anak depan orang,
kita tak cekik anak bila mereka nakal,
sebab kita tahu--
itu adalah penderaan.
Itu kejam.
Itu dosa.
Dan itu semua tak membantu malah membantut perkembangan anak.
.
Tapi yang kita tak tahu adalah--
banyakkk penderaan yang kita sebenarnya lakukan terhadap anak-anak tanpa disedari.
.
Kita ingat kita tak dera,
kita ingat apa yang kita buat selama ni "takpe",
tapi rupanya--
KITA SEDANG DERA ANAK DALAM-DALAM.
.
Kenapa saya kata dalam-dalam?
Sebab "penderaan senyap" ni mampu membunuh emotional intelligence dan self-esteem anak-anak.
.
Emosi & self-esteem--
adalah dua elemen yang sangat penting,
dan ambil masa yang sangat lama untuk dibentuk,
tapi sangat mudah dibunuh.
.
Ada beberapa "sikap" ibu bapa,
yang sebenarnya berbentuk penderaan,
walaupun ibu bapa tersebut tak pernah meninggikan suara atau naik tangan.
.
This is what we call--
penderaan senyap.
.
Dan penderaan senyap ni dikatakan memberi kesan amat buruk terhadap perkembangan mental dan emosi anak-anak,
sama seperti penderaan fizikal atau penderaan yang nyata.
.
So today, let me share 7 jenis penderaan senyap  yang dilakukan oleh ramaiiiiii ibu bapa, tanpa disedari.
.
.
1) Ignorance & expressionless reaction
.
Atau dalam Bahasa Malaysia,
mengabaikan dan tidak memberi ekspresi atau reaksi.
.
Contohnya,
bila anak tengah bercerita atau menunjukkan sesuatu,
kita buat tak tahuuuuu je.
Langsung tak beri sebarang reaksi.
Ni banyak berlaku bila kita layan anak "sambil-sambil" buat benda lain.
.
Nak main dengan anak,
tapi tangan tengah layan Facebook.
Nak buat homework dengan anak,
tapi mata tengok fattah amin kat TV.
.
Maka jadi lah anak tu seperti bercakap dengan dinding.
Sebab "expressionless" kita sama macam dinding. 😒
.
Contoh lain, bila anak menyuarakan pendapat atau keinginan,
kita terus deny atau mengabaikan pendapat tersebut.
.
Contoh, "Mama, Haikal rasa nak pakai baju warna hijau la hari ni."
.
Tapi kita jawab, "Tak payah la."
Dan terus bagi baju warna lain.
Kalau kita di tempat anak tu, apa kita rasa?
.
Menurut kajian, anak yang selalu mendapat layanan macam ni,
takde keyakinan diri dan selalu membuat keputusan yang salah dalam hidupnya.
Sebab?
Keputusan mereka tak pernah didengari dan selalu kena akur dengan keputusan orang lain.
.
.
2) Stonewalling
.
Ni lebih kurang macam yang saya explain kat atas tadi--
anak bercakap dengan dinding.
.
Especially bila parents sengaja melambat-lambatkan menjawab soalan anak,
atau malas nak layan soalan anak.
Kalau jawab pun macam tak kena dengan soalan yang diberi.
.
Contoh bila anak tanya,
"Mama suka warna apa?"
.
Kita jawab, "Entah. Pape je laaa."
.
Kalau jumpa mak bapak cemni,
bancuh simen dan tuang kat muka diorang.
Biar jadi dinding betul. 😑
.
Please parents.
When you say, quality time with children,
that means 101% of your attention goes to them.
Bukan sambil-sambil.
Kerana "sambil" itu sebenarnya mendera anak-anak.
.
.
3) Mengejek atau merendah-rendahkan anak depan orang lain
.
Contoh bila ada orang puji anak kita,
"Ya Allah baiknya Haikal ni. Suka betul tengok dia."
.
Tapi kita jawab,
"Baik?? Puihhh! Makan bersepah, suka kencing malam, main tak reti kemas, kuat nangis, malas mandi, bla bla."
.
Konon-konon kita taknak riak dengan orang yang memuji tadi.
Tapi tanpa sedar, kita terkutuk dan membuka aib anak sendiri depan orang lain.
Anak pun terluka bila dengar.
Terus anak tu berdendam nak balas balik bila mak dia dah tua nanti. 😂
.
So never make fun of your child in front of other people.
Bila orang puji anak kita, say Alhamdulillah.
Pandang muka anak dan cakap, "Thank you for being a good son. I'm proud of you."
.
Lantak la orang nak cakap riak ke apa.
We are showing a good example to our children.
A good sense of appreciation and being thankful to have them.
.
.
4) Gaslighting.
.
Gaslighting means--
meragui atau menidakkan sesuatu yang diberitahu oleh anak.
.
Contoh kalau anak cerita, kat sekolah tadi ada orang baling pemadam sampai kena mata dia.
.
Tapi kita jawab, "Ala takpe. Biasa la tu. Abaikan je."
.
Atau bila anak cerita yang dia nampak sesuatu yang menakutkan.
Kita cuma cakap,
"Aaahh mengarutlah. Mana ada hantu. Awak mengelamun je tu."
.
Sikap ibu bapa yang suka gaslighting macam ni akan buat anak-anak keliru dengan diri,
dan hilang kepercayaan pada diri.
Anak-anak akan rasa setiap apa yang dibuat atau difikirkan adalah salah dan tak penting.
.
Nasihat saya untuk parents macam ni,
stop tengok drama pukul 7.
Dan fokus kepada anak.
Sebab yang banyak mengelamun tu sebenarnya bukan anak, tapi--
YOU. 😒
.
Sepatutnya bila anak nak cerita atau beritahu sesuatu,
mata dan telinga sepenuhnya kepada mereka.
And never deny what they feel.
Peluk and tell them,
"Don't worry. I am here with you. Everything will be fine."
.
.
5) Hypercritical
.
Ibu bapa yang cerewet,
terlalu banyak complaint,
terlalu banyak yang tak kena di matanya.
.
Anak comot sikit, marah.
Anak terlanggar sikit, marah.
Anak buat lawak sikit, marah.
Anak nak rehat kejap, marah.
Anak pakai baju lain seluar lain, marah.
Anak silap baca sikit, marah.
Anak pelat cakap sikit, marah.
Anak dapat no.2 dalam kelas, marah.
Semuaaaaaaaa benda,
kalau tak perfect--
marah.
.
Ibu bapa yang hypercritical atau banyak complaint macam ni,
sebenarnya bukan sebab nak anak perfect sangat,
tapi diri dia sendiri tiada sifat syukur dan tak boleh terima kekurangan diri sendiri yang terrrrlalu banyak.
.
So cermin diri sebelum expect perfection daripada anak-anak.
Happy life is not about perfection.
It's about embracing the imperfections,
and cherish the small good things.
.
.
6) Kurang memuji, tak ucap sayang, dan tak menzahirkan sokongan.
.
Ada kan parents macam ni?
.
Jarangggggg sangat cakap i love you kat anak-anak.
Sebab ego.
.
Dan bila anak capai sesuatu,
jarangggggg ucap tahniah.
Lagi teruk bila just respond, "Alaa biasa je tu. Abah dulu lagi hebat."
.
Huk aloh 😑
.
Dan bila anak tengah nervous nak masuk competition ke apa,
kita tak menzahirkan sokongan kepada anak,
tak datang masa competition berlangsung,
dan tak bagi kata-kata semangat kat anak.
Sebab kita rasa tak penting.
.
If you are this kind of parent,
jangan terkejut bila anak dah berjaya capai macam-macam nanti,
mereka tak ucap terima kasih pun kat ibu bapa mereka.
Sebab sikap kita sendiri yang minta untuk tidak dihargai.
.
.
7) Mendiamkan sesuatu kesilapan dan menjadikan ia kebiasaan.
.
Contoh,
bila kita dapat aduan dari pihak sekolah,
yang anak kita ponteng sekolah,
atauanak kita buli rakan lain,
kita buat tak tahuuuu dan anggap aduan tersebut seperti angin lalu di ufuk timur yang lama-lama akan hilang sendiri.
.
Kita lepas tangan.
.
Kita tak berdepan dengan anak,
tak heart-to-heart talk dengan anak,
tak bantu anak untuk menjadi orang yang lebih baik.
.
Perangai parents yang macam ni,
kalau dibiarkan berlarutan,
akan menyebabkan anak semakin "menjadi-jadi" kerana bagi anak,
semua kesalahan yang dilakukan itu "takpe"  dan bukan dosa di mata ibu bapa mereka.
.
Kalau ada cikgu-cikgu yang berhadapan dengan ibu bapa yang lepas tangan camni,
better hantar anak-anak ni kat rumah anak yatim je.
Buat apa nak ada parents kalau parents asyik lepas tangan? 😒
.
Baik jadi anak yatim.
Entah-entah perhatian yang mereka dapat dekat sana lebih bagus.
.
Haa sekarang nak mengaku pulak itu anak-anak kau. 😂
.
.
So itu lah antara penderaan-penderaan senyap yang tak disengajakan,
tapi banyakkkkk berlaku.
.
Tak payah tengok rumah orang lain,
kat rumah sendiri pun ada berlaku.
Kan?
.
Jangan pandang remeh tentang isu ni sebab effect dia terhadap perkembangan anak adalah sama seperti penderaan-penderaan nyata atau yang berbentuk fizikal.
Cuma penderaan senyap ni berlaku secara dalaman dan perlahan-lahan kesan buruk dia datang.
.
Dan yang paling menyedihkan,
it's considered NORMAL in our culture.
Masyarakat kita biasanya pandang remeh tentang isu-isu yang melibatkan emosi anak-anak macam ni.
.
So how to fix this?
.
By changing ourselves.
By fixing our relationship with our own children.
By having more interaction and communication with them.
.
Dan berdoa lah supaya anak-anak kita nanti dijaga dan ditemukan dengan orang-orang yang baik dan hati-hati yang memuliakan mereka sepanjang hidup mereka.
.
Let's stop this "quiet" abuse.
And may all of us be the parents who always help their kids to grow happily and successfully.
Ameen.
.
Salam penghujung monday blues dari saya 😂,
Adlil Rajiah
.
Untuk lebih banyak parenting tips santai-santai macam ni,
read my book #3Kertas3Krayon3PenselWarna yang berada di kedai2 buku seluruh Malaysia.
.
Atau boleh dapatkan a special copy from me!
Whatsapp 011 5289 0825. ❤
Previous
Next Post »
1 Komentar untuk ""PENDERAAN SENYAP" YANG TAK DISENGAJAKAN"

Alhamdulillah, atas berkat doa kalian yang sentiasa meninggalkan komen di sini.. akhirnya saya diberi kesempatan untuk mengandung setelah 6 tahun menanti. Kini, doakan kandungan saya sihat & sempurna serta dipermudahkan oleh ALLAH SWT untuk melahirkan permata hati yang dinanti. aamiin :)

Terima Kasih Sudah Berkomentar
 
Copyright © 2014 QasehnyaRania - All Rights Reserved
Template By Kuncidunia & Kaizen Template - Support KZN | KSF