Tudung kanak-kanak


Resepi Ikan Celup Tepung

Ikan celup tepung ni kegemaran ayah Rania. Sejak duduk jerteh ni sokmo haa nak makan ikan celup tepung.

Asal pergi Cendol Zam pesan ikan celup tepung. Apa yang suka sangat pon tak tahulah. Aku rasa biasa-biasa ja. Hahaha. Al-maklumlah aku bukannya peminat ikan sangat. Ikan ni kalau buah kuah laksa lajulah aku makannya 😂😂😂

Kalau buat ikan goreng, aku suka goreng bagi garing-garing. Baru sedap nak meratah. Tapi cik abe aku tak suka style gitu. Sebab ikan tu dah tak juicy katanya.. Kesah pulak aku ikan tu juicy ke idok. Memang kalau masak menu ikan, untuk cik abe memang goreng ala-ala ja. Untuk aku memang garing.. Masing2 ada selera sendiri. Kan!! So, ikutkan jelah. Ekekeke. 


Ikan baru memang sedaplah dibuat celup tepung. Aku kurang sikit haa bab ikan ni. Kalau sotong celup tepung laju juga. Walaupon sotong bukanlah peberet sangat. Tapi kalau kena gaya, memang habislah aku makan. Nak-nak sambai sotong. Uiiittt.. Sedap hingga menjilat jari okay 😍😍
Rania sukalah sotong celup tepung. 

Sudahnya pergi beli ikan fresh di kompleks ikan besut, balik buat celup tepung sendiri di rumah. Puas hati. Ye dopp!! 

💚 Ikan celup tepung homemade 💚

Simple je bahannya. 
Tepung beras bancuh dengan air kapur. 
Letak garam, telur. 
Pukul bagi sebati.. 
Celuplah ikan dalam bancuhan tepung kendian goreng dalam minyak panas secukupnya


Keropok untuk rania..
Suka sangat haa makan keropok tu.. 
So, buatkan untuk rania baki tepung yang ada. Habis di makannya. Krup krap krup krap.. 


Ok bye tu je nak share hari ni.. Next aku kongsikan menu peberet Raniaku sayang pulak. Sotong celup tepung.. Stay tuned.. 

Makan menu berminyak, kena jaga jaga, kang mudah jerawat nak menyinggah. Kalau kulit muka berminyak, sensitif mai la cuba pakai produk seqybeauty. Produk bebas bahan terlarang.. In shaa Allah, korang akan dapat kulit wajah yang bebas kusam dan bermasalah 😍

Set trial ni ada 4 item.. 
Cleanser
Toner
Serum
Day night cream 
RM130 
Tahan 3/4 bulan ikut pada penggunaan individu 😍


0 Comments