Asam Pedas Kaki Lembu Sedap baq hangggg!!

Menu lunch tengah hari tadi Asam Pedas Kaki Lembu. Hari ni cipta sejarah ok. hahaha. Ciksu makan ok. Sedap rupanya ye ๐Ÿ˜„ Ampa pernah makan kaki lembu tak??

Sebelum nak dapat isi dalam kaki lembu tu, kena buat beberapa proses. Agak rumit sebab renyah. Ini pon cik abe kawe yang buatkan. Ciksu tengok jelah. Konon-konon sedap ke. Herherher. Tak mo makanlah asalnya. Tapi lepas dah siap masak asam pedas tu, alahai tak boleh tahan ok ๐Ÿ˜‰

Kalau dah tahu okay. Ni Ciksu nak share dengan ampa yang belum tau lagi k. Semoga membantu. Kot-kotlah tetiba mak mertua suruh buat. Kann! Sekurangnya ampa dah tau. Betul tak?? 

Kaki lembu tu perlu dibakar, jangan sampai hangus hitam legam pulak, cukup sekadar hangus bulu2 di kulitnya jah. Dapat tak bayangkan? Ni memang guna bahagian kaki je tau. Dah hangus tu, perlu kikis pulak bagi hilangkan bulu2 yang ada. Kiranya ni nak dapatkan isi pada kaki tersebutlah. Dah bersih, bolehlah dihiris atau kelar-kelar supaya mudah untuk direbus nanti. Apabila dah dibersihkan, perlu direbus 2 3 jam sebab bahagian ni agak liat tapi serius Ciksu cakap, buat masak asam pedas ni memang ngam sebab ada rasa masam masam pedas tu.

Sedapppppp sangat haaa sampai berebut laki bini ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚ nak bagi kenyang hirup kuah bebanyak.
  
Done! Asam Pedas Kaki Lembu. Suka kuah boleh buat cair, suka kuah pekat renehkan sampai kuah sedikit kering



Bahan2 pon simple jah. 
Bawang besar, bawang putih, kunyit hidup, cabai kering, belacan kisar halus. 

Tumis dengan serai sampai pecah minyak. 

Masukkan kaki lembu, air asam jawa secukupnya.

Tomato dan daun kesum secukupnya. 

Perasakan dengan garam. 

Renehkan kuah ikut rasa hati. Terpulang

Nilah kaki lembu itu. 

Kena cari lagilah. Ini pon dapat masa hari raya haji hari tu. 


Syokkan pakai SAKURA MASK ni?  Haaa.. Tak tipu memang best tau, kalau korang pakai sebelum tidur tu bangun kulit lembutttt je, pori2 mengecil gituu, takda dah oily skin. .

Kalau korang jenis tahap pemalas gaban sapu itu ini, elok la amalkan SAKURA MASK je tiap malam. Settled mjvvbbq Wawamasalah kulit. 

Ciksu memang guna sakura mask ni. Tujuan utama guna dulu memang nak selesaikan masalah hidung Rania. Luka. Sesambil sapu ke Rania, ummi tumpang sekaki. Tak sangka parut jerawat yang lama, pudar. Memang perasan. 


Yang tak ada masalah kulit wajah boleh pakai bawa tidur.
Yang ada masalah jerawat pakai pepagi dalam 20-30 minit. Lepas pakai bilas. 


Boleh guna untuk seisi rumah. Mak ayah anak semua boleh pakai. Bukan setakat pakai di muka tapi boleh pakai di anggota badan yang lain jika terluka, melecur, parut chicken pox dan sebagainya. 


Jom beli harga RM80 je tapi tahan berbulan bulan tau. Ikut pada penggunaan individu. Dah cuba baru tahu!!

Berminat nak cuba rasai keajaiban Sakura Mask by Seqybeauty mai lekaih wasap Ciksu k ✌


Previous
Next Post »
0 Komentar untuk "Asam Pedas Kaki Lembu Sedap baq hangggg!! "

Alhamdulillah, atas berkat doa kalian yang sentiasa meninggalkan komen di sini.. akhirnya saya diberi kesempatan untuk mengandung setelah 6 tahun menanti. Kini, doakan kandungan saya sihat & sempurna serta dipermudahkan oleh ALLAH SWT untuk melahirkan permata hati yang dinanti. aamiin :)

Terima Kasih Sudah Berkomentar
 
Copyright © 2014 QasehnyaRania - All Rights Reserved
Template By Kuncidunia & Kaizen Template - Support KZN | KSF