Tudung kanak-kanak


Kerepek Ngaku yang sedap, lemak manis di makan πŸ‘πŸ‘

‎﷽‎‬ 
Assalamualaikum 😍
Selamat pagi semua. Selamat berhujung minggu.

Buat apa tu..? 
Ciksu pepagi lagi dok menyagat buah ngaku ni haaa.. Raniaku sayang bangun awal.. Terus minta nak kepek yang semalam tu.. Sarapan kerepek ngaku ajolah haaa. Jap lagi nak gi pekan nat nun di besut.. 

Alhamdulillah, mudah aja bangunnya. Sejak pergi sekolah. Kalau tidak mau lajak sampai jam 10 pagi dok mengeroh πŸ˜‚πŸ˜‚

Cara buat kerepek ngaku rasanya dah pernah share sebelum2 ni dalam entry yang lepas2. 

Tapi untuk memudahkan ampa, mehlah ciksu share lagi sekali 😍

Buah ngaku secukupnya
Cuci dan buang kulitnya
Cuci sekejap tos bagi air kering sekejap

Pastikan minyak panas, api sederhana. Tak kuat tak perlahan. Pepandailah ampa adjust naaa.. 
Sagat dalam kuali terus. Barulah cantik molek kejadiannya.. 
Gorenglah sampai nampak kekuningan.. Kena cepat cepat angkat, kang dia hitam kat tepi2 tu.. 

Tadaaa.. Siap sudah.. Sekejap ja ni haaa.. Ralik dok kunyah ni haa.. 


Tips untuk ampa, kalau nak buat kerepek, pastikan sagat dalam kuali. Barulah relai elok kerepek tu nanti. Maksudnya tak melekatlah.. 

Samalah kalau buat kerepek pisang pon. 


Untuk kerepek ngaku, tak perlu letak air garam. Rasa kerepek tu sendiri dah cukup lemak dan manisnya. Tak percaya, ampa wajib cuba buat sendiri. Comfirm tiap kali raya cina, ampa akan cari buah ngaku nih nanti. HEHEHEHE


inilah buah ngaku, harga ikut pasaraya juga rasanya. Macam yang ni cik abe kawe beli di Giant Jerteh, sekilo RM3 je. Memang murah sangatlah. Berbanding masa dok beli di kl dulu. Boleh tahan mahal harganya. 


Rania memang suka kerepek ngaku ni.. Nak tengok Rania kopek buah ngaku tak??  Okay. Ampa boleh baca entry lama ni. Masa ni umur Rania dalam setahun lebih jaaa.. Rajin haaa nolong ummi. Hihihi.. moga-moga semangat kerajinan ni kekal hingga ke tua ye sayang 😘


Ini lagi entry buah ngaku.. Sejak tahun 2012 mula entrykannya.. Mula tahu pasai buah ngaku ni masa kerja di Penang dululah. Dalam tahun 2005 macam tu.. Lamakan.. Masa tu pernah pon cuba cari atau nak cuba. Selepas kawin 2007 baru cuba cari dan buat. Kebetulan pula terjumpa di pasar kuala kangsar. Beli dan try buat kat rumah my mil.. Hihihi



Okay. Bye. Bye. Tu je nak dikongsikan dengan ampa. Ciksu nak keluar duluan. Nak pi beli barang basah nun di sana.
Jalan dulu deh πŸš—πŸš—πŸš—
Apa-apa whatsapp πŸ˜‰






3 Comments

  1. macam sedap je.. penah ke eh mkn kerepek nih.. hahha

    ReplyDelete
  2. Buah ngaku di kenali juga sengkuang cina ya..maaf kalau PC silap...boleh cuba ni...jeles dengan Rania..hihi..

    ReplyDelete
  3. SInggah sini, sedapnyaaa kepek ngaku, dulu rajin buat, cam malas dah sekarang ni hiii

    ReplyDelete




Ya Tuhanku, berilah aku dari sisi Engkau seorang anak yang baik. Sesungguhnya Engkau Maha Pendengar doa

Allahumma aamiin aamiin aamiin ya Rabbal alamiin