Resepi Sup Ketam Nipah

Dah lama tak makan KETAM NIPAH 🦀
Sebab tak selalu sangat jumpa. Kalau terjumpa tu nasiblah. Rezeki orang kata. Kan!!!

Last makan masa ayah Raniaku sayang kena DEMAM DENGGI April, 2015. Masa tu Raniaku sayang umur 1 tahun 8 bulan. Pengalaman yang sangat222 mencabar.. Dengan anak kecik, tak nak dengan sesiapa masa tu. Cik abe pulak kena warded. Seminggu di hospital. Tuhan Yang Mengetahui resah di hati ni masa tu..

SUP KETAM NIPAH sangat berkhasiat untuk menyembuhkan demam denggi. Sejauh mana kebenarannya wallahualam. Yang penting cuba ikhtiar dulu. Okay. Selain SUP KETAM NIPAH, AIR REBUSAN DAUN BETIK pon dibagi juga masa tu.

Jadinya, hari ni termasak SUP KETAM NIPAH🦀. Terjumpa masa pergi nat di Pasir Puteh. Sekilo RM26. Saiz sedang-sedang saja.

Alhamdulillah.. Bismillah.. 🍴


SUP KETAM NIPAH
Bahan-Bahan:
ketam dibersihkan dan potong dua
bawang merah (tumbuk)
bawang putih (tumbuk)
halia (tumbuk)
serai (titik)
Ikan bilis sedikit (tumbuk)
Buah ngaku (potong baji)
karot (potong bunga)
Air secukupnya
Minyak untuk menumis

Cara-Cara:
Panaskan minyak, tumis bahan tumbuk dan serai hingga wangi dan garing.
Masukkan ketam. Gaul sebati. Tambah air sampai tenggalam ketam.
Masukkan buah ngaku dan karot. Tunggu hingga lembut.
Sesuaikan rasa (tambah garam dan).
Biarkan 1-2 minit.
Masa hidang tabur daun sup.
Siap

Jom tengok ni.. Jenuh juga nak kepong si ketam nipah ni.


Ada 3 raga. Saoz besar, sederhana dan kecik
Besar sekilo empat puluh lebih
Sederhana sekilo tiga puluh lebih
Yang kecik sekilo dua puluh lebih

Ampa kalau beli ketam nipah, suka buat masak apa?? 
_____________________________________________

BB CREAM BEIGE YANG MEMPESONA.. SEKALI DAH BELI COMFIRM TIDUR TAK LENA.. 

Terrrr...baru!!
Terrrr...had!!
Terrrr... Lajak cantik!
Terrrrr.. gojes tanpa sengaja!!! 

 💚Warna bb cream yang sesuai untuk mereka yang berkulit natural atau sawo matang.
💚Cantik je blend dengan kulit.
💚Struktur yang sangat ringan dan takkan bercapuk! 

http://www.wasap.my/60193080215

#bbcreambeige
#stokterhad
#seqybeauty

Harga yang sangat berbaloi-baloi. 
Tahan lama.. Kulit muka terjaga dan terawat

Fungsi bb cream.. 


TESTIMONI BB CREAM BEIGE

Ciksu suka BEIGE ni.. 
Hasil dari BB Cream Seqy Beauty yang sangat ooooohhhsemmmm okay ^_^

Harga untuk sebotol RM55 (Semenanjung Malaysia), RM60 (Sabah/Sarwak)



Whatsapp ciksu. Okay ✌
Setiap pembelian ada FREE GIFT 🎁🎁
💋0⃣1⃣9⃣▪3⃣0⃣8⃣0⃣2⃣1⃣5⃣💋




Previous
Next Post »
1 Komentar untuk "Resepi Sup Ketam Nipah"

Bagus juga untuk orang yang demam berpanjangan

Alhamdulillah, atas berkat doa kalian yang sentiasa meninggalkan komen di sini.. akhirnya saya diberi kesempatan untuk mengandung setelah 6 tahun menanti. Kini, doakan kandungan saya sihat & sempurna serta dipermudahkan oleh ALLAH SWT untuk melahirkan permata hati yang dinanti. aamiin :)

Terima Kasih Sudah Berkomentar
 
Copyright © 2014 QasehnyaRania - All Rights Reserved
Template By Kuncidunia & Kaizen Template - Support KZN | KSF