RESEPI AGAR-AGAR SIRAP ROS SEDAP DAN MUDAH..

Agar-agar legend.. agar-agar sirap ros leee.. apa lagi kan.. 

Dessert menu berbuka

1 ramadhan, 1439..
17 May, 2018..

AGAR-AGAR SIRAP ROS



Peberet Raniaku sayang.. buat lebih.. stok untuk Rania.. bolehlah dia makan time tengah hari atau time lapar.. maklumlah bulan puasa.. ummi tak rajin masuk dapur 2,3 kali.. hehehehe

Selalu kalau jumpa agar-agar kadang tak sama dengan resepi yang kita nak.. sebab sukatan agar agar ada 10gm, 20gm.. dah tak memasal iolls nak kena sukat semula agar-agar bertali tu, kan!! tak kuasa pulak iolls πŸ™„

Ciksu ni sejenis kalau dah beli banyak tu, banyak tu juga iolls perabiskan.. haha sejenis yang tak reti nak buat sikit-sikit.. buat lebih boleh share-share dengan orang lain.. gituuu konsepnya.. tapi kalau dok jadi, iolls perabiskan sensorang sambil meratapi nasib di balik ampaian baju πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

Ciksu sokmo terjumpa agar-agar tali yang 30gm.. kalau nak buat agar-agar, jenuh mencari resepi yang agar-agarnya 30gm.. tapi tak pernah jumpa pon setakat ni.. kikikiki.. al-maklumlah, agar-agar ni kalau terkurang air keras.. terlebih air lembik.. so, kena pandai-pandai adjust.. in shaa Allah.. apa yang penting, kita kena berani mencuba.. pasti ada hasilnya.. aamiin 

Ini kali CikSu simpan resepi agar-agar sirap ros di sini.. untuk agar-agar bertali yang sukatannya 30gm.. sokmo buat ikut step ni dan sukatan banyak ni juga.. alhamdulillah terbaik di anak tekakku.. hihihi

Bahan untuk buat agar-agar sirap ros.. 

30gm agar-agar tali,
2 cawan gula,
secubit garam,
3.1 liter air,
4 sudu besar sirap ros, 
ada daun pandan, letaklah.. iolls non hado daun pandan.. 
simple je bahannya, kan!! 

Caranya:
didihkan air.. 
masukkan agar agar yang di basuh. 
biarkan hancur berkecai.. 
masukkan gula, garam, sirap ros.. 
dah terlarut, padamkan api tapis dan masukkan dalam bekas.. sejukkan di luar sekejap then masukkan dalam esbok.. 

Just nice.. tak lembut sangat, tak keras sangat.. manis pon cukup cukup rasa.. bagi ciksulah.. haahahaaa πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚ if korang rasa manis boleh kurangkan gula tu.. pepandailah erk.. sharing is caring.. 

Korang suka tak agar-agar sirap ros legend ni.. cer angkat tangan, berapa ramai yang suka!!!

Nak resepi agar-agar laici, agar-agar santan gula melaka, agar-agar santan sirap ros, agar-agar santan pandan, puding sumi, puding triffle.. KLIK SINI

S E L A M A T_ M E N C U B A... 
kalau dah cuba, jangan lupa share k.. boleh ciksu gi melawat uollss πŸ˜†πŸ˜†


#menuberbuka
#daridapurciksu 
#bihunsingapore
#agaragarsirapros 
Previous
Next Post »
0 Komentar untuk "RESEPI AGAR-AGAR SIRAP ROS SEDAP DAN MUDAH.. "

Alhamdulillah, atas berkat doa kalian yang sentiasa meninggalkan komen di sini.. akhirnya saya diberi kesempatan untuk mengandung setelah 6 tahun menanti. Kini, doakan kandungan saya sihat & sempurna serta dipermudahkan oleh ALLAH SWT untuk melahirkan permata hati yang dinanti. aamiin :)

Terima Kasih Sudah Berkomentar
 
Copyright © 2014 QasehnyaRania - All Rights Reserved
Template By Kuncidunia & Kaizen Template - Support KZN | KSF