Tudung kanak-kanak


RESEPI SAGU GULA MELAKA SEDAPNYA.. JOM BUAT

Pencuci mulut pilihan untuk juadah berbuka 14 Ramadhan 1439H



๐Ÿ’™RESEPI: Sagu Gula Melaka

๐Ÿ’œSUMBER: YatieMemories
๐Ÿ’šBY: CikSu Qasehnya Rania

Bahan-Bahan:

๐Ÿ“300 gm biji sagu (warna putih)
๐Ÿ“2 liter air
๐Ÿ“1/2 camca teh pewarna merah 
๐Ÿ“daun pandan

Caranya:

๐Ÿ“Didihkan air, masuk daun pandan dan pewarna.
๐Ÿ“Kemudian cuci sagu sekejap dan masukkan dalam air mendidih.
๐Ÿ“Masak sagu, jadi jernih. Tutup api dan biarkan sekejap dalam 2-3 minit. 
๐Ÿ“Angkat sagu, toskan dan cuci bawah air mengalir untuk buang kanji.
๐Ÿ“Toskan dan isi dalam acuan/ loyang kesukaan.
๐Ÿ“Sejukkan dalam peti ais.

Untuk sirap gula:

๐Ÿ“1 ketul gula melaka
๐Ÿ“1/2 cawan gula 
๐Ÿ“1 1/4 cawan air
๐Ÿ“1 helai daun pandan

Caranya:

๐Ÿ“masak hingga gula larut dan pekat, tapis dan sejukkan

Susu Sejat secukupnya (sejukkan) 

@
Bahan Untuk Kuah Santan:
๐Ÿ“1 cawan santan pekat dan masak bersama 1 cawan air, tambah sedikit garam dan sejukkan.

Cara Hidangan:-


1) Letak gula melaka

2) Sagu
3) Susu sejat/ Santan
4) Sejukkan dalam peti ais
5) Bolehlah makan ๐Ÿ˜†

Love ๐Ÿ’š,

CikSu Qasehnya Rania

0 Comments